Pistetään, pistetään banaania poskeen...

Banaani on oiva välipala muun muassa ennen treeniä. Laihduttajat pelkäävät suotta banaania energiasisällöstään johtuen. Onhan se hedelmistä puhdikkaimmasta päästä, mutta sopivissa määrin se täydentää maultaan, että sisällöltään "hyvän ruokailun" peruspilareita (johon en tarkemmin nyt tässä ota kantaa!)


Ensimmäisiä "banaania ruoassa" -kokemuksiani taisi olla ala-asteella kiinalaisessa ravintolassa. On varsin tyypillistä, että suomalais-kiinalaisissa ravintoloissa tarjotaan jälkkäriksi friteerattua banskua vaniljajätskin kanssa. No sitähän se eka testi taisi itsellänikin olla ja uppoaahan se edelleenkin!

Nyt kokkailuinspiksenä toimi se meille suomalaisille tuttu banaani. Olisin toki voinut käyttää keittobanaaneitakin (plantaanis), koska muutamat afrikkalaiset tuttavani niistä loistavia illallisia aikoinaan minulle loihtivat. However, päädyin meille kaikille peruspirkkokokkailijoille tuttuun banskuun saatavuuden sekä hinnan vuoksi.

Banaani-kalkkunarulla ja lehtikaalicouscous
(3 hengelle)

Kalkkunafileitä n. 400g
2 keskikokoista banaania
2 pientä chiliä
kanelia
kardemummaa
neilikkaa
long pepper (bali pepper)
sesaminsiemeniä
kourallinen suolapähkinöitä
saksanpähkinäöljyä (muukin käy)
merisuolaa
vettä

täysjyväcouscousia (määrä pkt:n ohjeen mukaan)
lehtikaalia maun mukaan (käytin pakasteversiota nyt)
vettä
suolaa

Mausteiden kanssa puljailu on lempipuuhaani. Suosin morttelia, koska sillä saa jotenkin mausteiden ytimen esiin parhaiten ja konkreettisesti itse mausteiden jauhaminen tuntuu mielestäni samalta kuin loisit jotain innovatiivista taideteosta! Siksi siis.


Kuvassa näkyvät "long peppers, bali peppers" ei ole normimarketin kamaa. Itse tuon useimmiten mausteita ulkomailta reissuiltani. Maun korvattavuus ruoassa ei ole ehdoton, mutta se tuo mukavaa pontta banaanin kanssa. Kardemumman ostan usein siemenkoteloineen, koska aromit säilyvät jokseenkin paremmin, kuin esim. jauhepussissa. Chilit olivat tällä kertaa kuivattuja, koska kaappini notkuu kuivattuja chilejä lajikkeista toisiin.

Hurautin ensin mausteet sekä pähkinät morttelissa, sitten lisäksin siihen tilkan saksanpähkinäöljyä notkeuttaakseni rakenteen tahnamaiseksi. Haarukoin yhden banaanin sosemaiseksi ja lisäsin sen tahnaan. Maustetahna hierotaan kalkkunafileisiin ja heitetään jääkaappiin tekeytymään mielellään useammaksi tunniksi.

Kun fileet olivat ottaneet osansa ah! niin ihanasta maustetahnasta, nappasin ne hyvissä ajoin ennen paistoa huoneenlämpöön. Paistoin kalkkunasta pinnan kiinni, jonka jälkeen lisäsin hieman vettä ja vähensin lämpöä. Paiston ja haudutuksen jälkeen, AVOT! Kalkkunafileet ovat valmiita täyttöä varten. Sisälle laitoin pikaisesti pannulla pähkinäöljyssä pyöräytetyn banaanin palasia ja rullasin sisään. Couscous oli nopea vaihtoehto arki-illan kokkailuun, treenin jälkeen huutava nälkä kruunasi valinnan. Siihen kiehautetaan vain vesi ja loppu tekeytyy kuin itsestään. Annoksen täydensi tiivis balsamico sekä huurteiset karviaiset pakastimen pohjalta.


Banaani-kalkkunarulla ja lehtikaalicouscous

Banaania käytetään länsimaisessa keittössä enemmänkin jälkkäreihin. Jälkkäriosastolle siis siirrytään. Vakioherkkunani on toiminut lähikuukausina banaaniletut, joita (myönnettäköön) vedän joskus aamupalaksikin!

Banaaniletut
(n. 5kpl)

1 keskikokoinen banaani
1 kananmuna
kookosöljyä
vaniljaa

tarjoiluun marjoja, kreikkalaista jugurttia

Lettujen paistossa kannattaa huomioida, että paistolämpötila ei ole liian korkea ja lettujen koko vastaa ennemminkin "pancakes" kokoa. Tuoreen vaniljan voi huoletta korvata myös ripauksella vaniljasokeria. Tarjoa letut lämpöisinä, se täydentää makuelämyksen. Toimii myös muiden marjojen kanssa, jugurtin voi korvata rahkalla tms. (jäätelö!)

Banaaniletut jugurtin ja marjojen kanssa

Banaani taipuu siis moneksi ja nyt on kovin kaliumpitoinen olo. Haha! Rohkeasti vain fuusioimaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee