Paremman pastan metsästys

En tiedä miksi, mutta pasta ei vain kuulu suosikkiruokiini. Tai tiedän kyllä miksi. Jotenkin se vain on itsessään niin mautonta ja tottahan se on että ei se itseensä makuja mahdottomasti myöskään keittäessä haali. Ja lisäksi pasta tekee mahaan usein niin "huonon,  täyden olon", joten harvemmin sitä ruoakseni valikoin.

Edeltävän kerran kävin Italiassa viime keväänä, ja aina se on pakko ainakin kerran Italian reissulla pastaa maistaa. Mutta taas se hurja pettymys; joko olen erittäin valikoiva, tai sitten pasta ei ollut vain suuni muotoista! Tuolla reissulla asetin itselleni haasteen. Paremman pastan metsästys, ottakoon vaikka vuosia.

Serranonkinkku-chilipasta


Serranokinkku-chilipasta
(3 annosta)

Pastataikina:

4dl durumvehnäjauhoja
2 kuivattua chilipalkoa
kourallinen silputtua timjamia
3 kananmunaa
2rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

1 valkosipuli (yksikyntinen)
120g serranonkinkkua
luumutomaatteja
runsaasti oliiviöljyä

parmesania
mustapippuri myllystä

Pastan teko ei ole vaikeaa. Helpommalla lasket itsesi kuitenkin pienellä hankinnalla; pastakone. Tiedän ihmisiä, jotka hyödyntävät  konetta myös mm. karjalanpiirakoiden teossa. (Itse suosin pulikkaa). Pastakone on ollut itselläni vuosia, mutta viimeiset vuodet lähinnä pölyttynyt kaapin pohjalla. Oli jopa hieman nostalginen tunne kaivaa se laatikosta esille!

pastataikinan valmistusta
Voit tehdä pastataikinan joko pöydällä taikka astiassa. Valitsin astian tällä kertaa. Laita ensin jauhot ja suola astiaan ja sekoita hyvin. Tee "aukko" jauhojen keskelle, johon lisäät kananmunat, chilin, timjamin ja öljyn. Lähde pyörittämään keskeltä alkaen taikinamassaa. Hyvä pastataikina tuntuu käsissä "nihkeältä" eikä tartu mihinkään kiinni. Anna pastataikinan levätä ennen pastan kiehuttamista. Toki pastan voi myös kuivatakin haluamassaan muodossa. Tuorepasta on kuitenkin omaan suuhun parempaa. Itse pidin pastataikinaa pari tuntia jääkaapissa vetäytymässä ennen "pastaksi muovailemista".

Kauli pastataikinaa suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Rullaile levyä pastakoneen läpi aina ohuemmaksi ja ohuemmaksi. Huomioi, että pastan pinnassa on hivenen jauhoa. Tämän jälkeen tee haluamasi muotoista pastaa riippuen siitä miten hifin pastakoneen omistat!

pastan valmistusta
nauhapastaa
Pasta kannattaa aina keittää runsaassa vedessä, hivenen suolaa joukkoon. Tämä pasta oli al dente n. 6 minuutin keittoajalla. Kuullota sitten pieneksi hakkeloitu valkosipuli pannulla runsaassa oliiviöljyssä. Lisää sitten joukkoon viipaloitu kinkku sekä luumutomaatit. Kinkku ja tomaatit vain pyöräytetään kuumalla pannulla, hiukan lämpöä ottamaan.  Lisää joukkoon keitetty pasta ja sekoita. Raasta parmesania ja rouhi mustapippuria annoksen päälle juuri ennen tarjoilua.

Tämä pasta oli mielestäni jo parempaa pastaa, mutta vielä paremman pastan metsästystä jatkan. Huomattavaa oli kuitenkin se, että tämä pasta ei tuhtiudestaan huolimatta tehnyt mahalleni niin huonoa kuin pastat useimmiten. Ja nannaa tämä kerta kaikkiaan oli. Oli kyllä kova nälkäkin. Nautimme pasta-annokset ystäväni kanssa pitkän pyörälenkin jälkeen ja hiilarivarastot tuli taas täytettyä kyllä!

Mikä on sinun suosikkipastasi?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee