Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Hihkuin riemusta, onnesta ja kaikesta mahdollisista kalatiskiä tsiikaillen viikonloppuna. Neulamuikkuja, mitä neulamuikkuja! Sitten hieraisin silmiäni ja edelleen siellä oli tarjolla neulamuikkuja. Lapsuudenkodissa tehtiin neulamuikuista tönkkösuolattuja muikkuja, mielikuvieni mukaan melko useinkin. Ja Puruveden muikku oli..no se on jotain omaa upeaa lajiaan, että vain sitä maistanut tietää mistä puhun. On huomattavasti harvinaisempaa löytää kalatiskistä neulamuikkuja, joten pakkohan niitä oli saada. Vesi kielellä maistoin jo suussani tönkkösuolatut muikut tuoreen ruisleivän kera, ja niitähän sitten tein.

Tönkkösuolatut muikut

Tönkkösuolatut muikut
(pikkusuolaiseksi)

100g neulamuikkuja 
karkeaa merisuolaa

ruisleipää ja voita


Laita astian pohjalle ronski kerros karkeaa merisuolaa ja kaada kalat päälle. Peitä kalat runsaalla suolakerroksella (niin että ne peittyvät). Huom! Mikäli teet isomman satsin kalaa, voit tehdä homman kerroksittain. Peita astian kannella tai foliolla ja anna suolautua jääkaapissa vähintään 24 tuntia. Parasta mielestäni kuitenkin 2 päivää!   Jos kalojen päällä on vielä sulamattomia suolarakeita, ravistele ne ennen nauttimista pois. Tarjoile tuoreen, lämpöisen ruisleivän kera.  Ai ja toki voi tässä on perinteinen.

Tönkkösuolatut muikut

Muikut on suolattuna "tönkköjä" eli kovahkoja, josta nimensä lienee saanut. Meillä Savossa nämä kuuluivat perinneruokakavalkaadiin ja en yhtään ihmettele miksi. Vesistöistä ympärillä sai milloin mitäkin kalaa, ja muikku ehdottomasti kuului ruokapöytään lähes joka viikko. Ja toimii myös alkuruokana oivallisesti sellaisenaan napsittuna ja testasimpa myös pestoleivän kera! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee