Täytetyt munakoisot - hirveä ja hirssiä kolmella eri tahnalla

Kaivelin pari viikkoa sitten vielä pakastimen pohjilta viime vuoden sadon herkkuja. Sieltä löytyi vielä palanen kultaa; hirvenlihaa. Jostain syystä hirvenliha kuuluu omassa keittiössäni niihin "varjeltaviin" herkkuihin, joka tarkoittaa että niitä ei aivan arkiruoaksi yleensä kokata. Siispä ruokailuhetkestä täytyi luoda astetta parempi; pyysin ystävän syömään. Hetkestähän tuli täydellinen! Olin myös halunnut testata hirssiä ruoanlaitossa, koska muistaakseni edellinen kokeiluni tapahtui n. 10 vuotta sitten. Jostain syystä se ei silloin asettunut keittiööni, en vain muista syytä. Tyylilleni vannoutuneena tarvitsin perusteet moiselle päätökselle, joten niitä lähdin myös hakemaan ja ehkäpä löysin ne myös. Käy katsomassa myös aiempi hirvenlihaohjeeni.

Täytetyt munakoisot

Täytetyt munakoisot kolmella eri tahnalla (L, G)
(4 annosta)

2 suurta munakoisoa
4dl keitettyä hirssiä 
uunihirvipaistia (ohje alla)
miniluumutomaatteja
fetajuustoa
oliiviöljyä
merisuolaa

ihanat munakoisot

Uunihirvi:

650g hirvipaistia
2,5dl tummaa olutta
1 nippu timjamia
2 kourallista katajanmarjoja
1 punainen chili
1 valkosipuli (yksikyntinen)
1 rkl dijon-sinappia
1 rkl worcester-kastiketta
1rkl inkiväärisiirappia
merisuolaa


Uunihirvi ennen uuniin menoa


Pilko valkosipuli ja timjami pieneksi ja sekoita kaikki aineosat keskenään. Laita hirvipala muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Päästä muovipussista ilmat pois mahdollisimman tarkkaan, jotta marinadi levittyy kauttaaltaan hirven ympärille. Anna marinoitua jääkaapissa yhden vuorokauden ajan. Nosta liha lämpenemään huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen uuniin laittoa. Laita liha kannelliseen uunipataan ja kaada marinadi myös päälle. Anna hirvenlihan paistua 150-asteisessa  muutaman kerran kääntäen n. 5 tuntia. Valele marinadia lihan päälle kääntövaiheissa lihan mehevyyden takaamiseksi.

Keitä hirssi paketin ohjeen mukaan. Pese ja halkaise munakoisot. Koverra munakoison sisältä lähes kaikki "munakoison liha" pois, toisin sanoen munakoisot ovat tämän jälkeen kuin veneitä. Laita kovertamasi talteen myöhempää käyttöä varten. Sivele munakoisojen kuoriosan päälle tilkka oliiviöljyä ja asettele ne leivinpaperin päälle uunipellille. Ripsauta merisuolaa niiden päälle. Tee tässä vaiheessa kastikkeet valmiiksi (ohjeet alla).


Munakoisopesto:

2 munakoison "liha"
1 rkl savupaprikajauhetta
½ rkl oliiviöljyä
½ valkosipuli (yksikyntinen)
8 aurinkokuivattua tomaattia
merisuolaa

Pilko valkosipuli, aurinkokuivatut tomaatit ja munakoisot pieneksi. Sekoita mausteet ja kypsennä seosta n. 15 minuuttia pannulla keskilämmöllä. Soseuta sauvasekoittimella ja laita pesto viilenemään jääkaappiin. Vinkki! Testaa myös eri pesto-ohjeita.

Pähkinä-basilikapesto:

½ nippua basilikaa
1 kourallinen cashew-pähkinöitä
1rkl oliiviöljyä
merisuolaa

Murskaa kaikki tahnamaiseksi morttelissa tai vaihtoehtoisesti murskaa pähkinät ja tee tahna sauvasekoittimella.

Avokadotahna:

1 avokado
1rkl turkkilaista jugurttia (laktoositon)
merisuolaa

Poista kypsästä avokadosta kuori ja "soseuta" se haarukalla. Lisää joukkoon jugurtti ja merisuolaa.

Paahda munakoisonkuoria (ilman täytettä) n. 10min 175-asteisessa uunissa. Ota tällä välin n. puolet uunihirvestä ja hajoita haarukalla liha pienemmäksi. Sekoita hirssi, ja hirvenliha. Mausta tarvittaessa vielä merisuolalla. Laita täyte munakoison kuorien sisälle, lisää päälle puolitettuja miniluumutomaatteja ja murennettua fetajuustoa. Paista 200-asteisessa uunissa vielä 15-20 minuuttia. 





Täytetyt munakoisot kolmella eri tahnalla 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee