Grilliruoan kavereita - raparperi-chutney

Muistelin tuossa taas lapsuuttani, varsinkin kesää ja kärpäsiä. Mitäpä muutakaan kesän lapsena. Tulipa sitten mieleeni kesänvietot mummolassa. Ihanat kasvimaat, perunapellot sekä vehreä pihapiiri marjapensaineen ja omenapuin. Mummo laittoi ja laittaa edelleenkin paljon ruokaa, ja muistin maistaneeni joskus nuorena pihalla grillailun yhteydessä raparperihilloketta, joka ei suoranaisesti ollut makea, mutta ei myöskään suolainen. Halusin nyt lähteä testaamaan omaa versiotani tästä herkusta, koska sitä raparperia on, on ja on.


Raparperi-chutney


Raparperi-chutney
(n. 8 dl)

8dl pilkottuja raparperin varsia
1 valkosipuli (yksikyntinen)
3 punasipulia (pientä)
1 pala inkivääriä
1/4 punainen paprika
1/4 keltainen paprika
1dl vettä
2dl sokeria
3/4dl omenaviinietikkaa
3 kuivattua chiliä (melko tulinen)
1 rkl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
1 tl korianterijauhetta
3tl merisuolaa

kannellisia lasipurkkeja (umpiosäilöntään)

Huuhtele raparperivarret hyvin, pilko ne pieniksi paloiksi. Pilko myös sipulit, paprikat ja inkiväärit.
Lisää rapaperit, paprikat, sipulit ja inkivääri kattilaan. Lisää sokeri ja etikka. Kiehauta niitä muutama minuutti. Lisää vesi ja loput aineosat.  Sekoita hyvin. Anna kuplia miedolla lämmöllä n. 1 tunti välillä sekoittaen. Kaada chutney lasipurkkeihin heti kuumana ja kierrä kannet tiukkaan kiinni. Jätä huoneenlämpöön n. 8h tuntia, kunnes kannet ovat "napsahtaneet" kiinni. Eli lasipurkki on mennyt umpioon. Nosta säilitykseen jääkaappiin tai kellariin. Anna maustua vähintään 2 viikkoa ennen ensimmäistä maistelua!

Raparperi-chutney

Huhhei tämä oli hyvää ja vielä yksi purkki on säilössä loppukesän grillauksia varten. Tämä chutney on melko mausteinen ja sopii erinomaisesti esimerkiksi possunlihan kanssa, miksei myös makkaran.

Nauttikaa viikonlopusta, kuten aion itsekin. Ehkä en nyt ruoan merkeissä varsinaisesti tällä kertaa, vaan ystävät ja musiikki tulevat valloittamaan sydämeni tällä kertaa!

Kommentit

Suositut tekstit