Mezetellään!

Joskus tekee mieli sellaista ruokaa, että nappaat makuja sieltä, makuja täältä ja saat niistä kombina loistavan makunautinnon. Mikäpä siinä loistavampi valinta olisikaan kuin maistelulautanen! Tällaiset "alkuruokalautaset" kantavat eri nimiä -  ja raaka-aineet vaihtelevat,  alueittain. Rakkaudesta Balkanin makuihin päätin rakentaa iltaan maittavan napostelulautasen niistä raaka-aineista mitä kaapeista löytyi. (Yleensä minua ei huvita lähteä kauppaan jotain tiettyä ruoka-ainetta metsästämään, vaan kokkailuni on hyvin fiilispohjaista.) Kaapeistani löytyy peruskattaus rakastamiani raaka-aineita lähes aina.

Miksattu Meze-lautanen

kalamata-oliiveja
aurinkokuivattuja tomaatteja
miniluumutomaattimix
suolaisen makeat omenat
fetajuusto (viimeistele laadukkaalla oliiviöljyllä sekä pippurilla)
yrttinen lavash-leipä
tzatziki

Miksattu meze-lautanen

Yrttinen Lavash-leipä
(8kpl)

n.5dl vehnäjauhoja
n.2dl vettä
1 pss kuivahiivaa
ripaus sokeria
2 hyppysellistä merisuolaa
n. 2rkl kuivattua yrttiseosta (käytin timjami, basilika, oregano, kirveli, meirami, ruohosipuli kombia)
kylmäpuristettua oliiviöljyä
savupaprikajauhetta
sesaminsiemeniä

Sekoitin ensin jauhot, hiivan sekä mausteet, sitten lisäsin veden mukaan. Alustin taikinaa n.15min, tässä leivässä taikinan alustamisaika keskeinen! Alustamisen jälkeen pyöräytin taikinan oliiviöljyllä voidellussa astiassa (koko taikinan pinta sai oliiviöljypeitteen). Taikinan annoin kohota n. kaksinkertaiseksi ja leivoin leipäset, jotka annoin hetken kohota vielä pellillä ennen paistoa. Ennen uuniin menoa sesaminsiemenet ripotellaan päälle. Paistoin 200-asteessa leivät kullanruskeiksi. Paiston jälkeen annoin vielä levätä niiden hetken leivinliinan alla.

Tzatzikien ohjeita on laidasta laitaan. Kreikan reissuilla olen myös syönyt hyvin erityyppisiä ratkaisuja. Perusraaka-aineet kuitenkin rakentavat maukkaan version, lähinnä raaka-aineiden suhteissa on eroja sekä lisäksi käytettävissä yrteissä. Joskus suositaan minttua, joskus tilliä Tzatzikia maustamaan. Itse en tosin käytä kumpaakaan sen valmistukseen! Mitä enemmän valkosipulia, sen parempi,


Tzatziki (erittäin valkosipulinen)

2dl turkkilaista juqurttia
½ tuorekurkku
½ valkosipuli (yksikyntinen)
½ rkl vaaleaa balsamicoa
½ rkl hunajaa
jeeraa
suolaa

Nopea ja helppo lisuke valmistaa. Kurkku kuoritaan ja pilkotaan mahdollisimman pieneksi, samoin tehdään valkosipulin kanssa. Yhdistetään kaikki aineosat ja sekoitetaan huolella. Annoin maustua Tzatzikin pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. Ota kuitenkin huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta kaikki maut pääsevät paremmin oikeuksiin.

Suolaisen makeat omenat

1 omena
garam masalaa
saksanpähkinäöljyä
merisuolaa

Ihana, ihana lisä meze-lautaselle! Hiero lohkottuihin omenoihin reilusti garam masala-mausteseosta. Paista miedolla lämmöllä viipaleet kertaalleen kääntäen pähkinäöljyssä. Tavoitteena on säilyttää omenen rapea rakenne, mutta kuitenkin "pintakaramellisoida". Paisto jälkeen myllystä vain merisuolarakeet päälle ja tarjoiluun!

Erilaiset maistelulautaset toimivat hyvin esimerkiksi ystävien kanssa illanivietossa tai miksipä ei vaikka hanibunyn kanssa leffaillan purtavaksi. Lautasen kokoamisessa ainoana rajana on mielikuvitus. Ruokanautintoja viikonloppuun, Mezetellään taasen!




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee