Vielä on kesää jäljellä

Arkiruoka kunniaan! Pienellä duunauksella saa pakastimen sekä jääkaapin pohjalta löytyvistä raaka-aineista jotain niin mielettömän hyvää. Nyt on menossa operaatio pakastimen tyhjennys - ja sieltähän löytyi paketti seitä. Tämä niin kurjalle maistuvaksi tituleerattu pakastekalaversio on mielestäni aivan aliarvostettu. Ymmärrän täysin, että joillekin suolalla "maustettu" maitopohjainen sei-kalakeitto ei ole missään määrin kulinaristinen elämys. Siispä hiukan herkumpi versio nyt sitten kokeilussa, kesäkasvis- sekä itämaishenkisellä duunauksella.

Maukkaampi sei-kesäkasviskeitto
(4 annosta)

uusia pottuja 8-10 koosta riipuen
pakasteseitä 400g
4 kesäporkkanaa
ison miehen kourallinen kukkakaalia
n. puolikas paprika
inkivääriä (tuore aina lähes poikkeuksetta!)
valkosipulia (suosin yksikyntistä)
korianterin siemeniä
sahramia hyppysellinen
chiliä palko
1 limen mehu
vettä
muutama loraus mantelimaitoa
loraus kalakastiketta
loraus osterikastiketta
merisuolaa (tarpeen mukaan)
tilliä 

Keittohan kasataan perinteisen kalakeiton tyyliin kasaan. Jos on ekstra-aikaa arjen tiimellyksessä, niin mausteiden pyöräyttäminen pienessä määrässä öljyä pannulla vapauttaa varsinkin kuivatuista mausteista aromit paremmin. Inkivääri ja chili tuo mukavaa pirskahtelua keittoon, kala- sekä osterikastike ytimöittää kalan makua. Mantelimaidon lisäsin vasta lopuksi (kun keitto alkaa olla valmis). Mantelimaito pehmentää hivenen makua, ja käytin paahdettua mantelimaitoa, joka toi hivenen paahteisuuden makua perinteiseen maitoon verrattuna. Tilliä käytän harvoin, mutta nyt oli jäänyt nippu jääkaappiin edellisestä kokkailusta, joten...sekaan vaan lopuksi!

Maukkaampi sei-kesäkasviskeitto

Kesään kuuluu olennaisena osana jäätelö, niin meillä kuin muuallakin päin maailmaa. Tänä kesänä on ollut ruokatrendikästä tehdä jäätelö itse. Ohjeita tuntuisi tursuavan jäätelön tekoon A:stä Ö:hön.
Rakastan italialaista jäätelöä (gelatoa)! Italian reissuilla on aina tullut nautittua sitä useamman kerran päivässä.. Mutta mistäpä inspiraationi omaan jäätelöön sain, oli itseasiassa yksi parhaimmista jäätelönautinnoistani Unkarissa. Jäätelöön oli tuotu yrttejä. Ja koskapa yrittänyttä ei laiteta, halusin kasata sekä kermajäätelön, gelaton sekä sorbetin ominaisuuksia myös yhteen. Nyt onnistuin ja lujaa!

Porkkana-appelsiini-basilika-inkivääri jäde
(6-12 hengen setti riippuen herkkusuun annoskoosta!)

2dl kuohukermaa
1tlk kondensoitua maitoa (käytin karamellisoitua)
2dl appelsiinitäysmehua
2dl porkkanatäysmehua
iso pala tuoretta inkivääriä
pari kourallista silputtua basilikaa

Perinteisesti kerma vatkataan vaahdoksi, sitten sekaan vain kondensoitu maito ja mehut. Inkiväärin ja basilikan hakkeloin pieneksi joukkoon. Koko setti sitten pakastimeen vähintään 8 tunniksi. Ennen tarjoilua kannattaa astia ottaa huoneenlämpöön n. puolta tuntia ennen. Jäden rakenne vastasi odotuksia; sain yhdistettyä haluamani. Hiivin vielä lusikan kanssa illalla pakastimelle, ups.

Porkkana-appelsiini-basilika-inkivääri jäde

 Nyt vaan nauttimaan vielä kesäruoasta, ennen kuin syksyn tuulet puhaltaa!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee