Juuresten aikaan - leikataanko lanttua?


Syksyn viileys ajaa sisälle nautiskelemaan pimenevistä illoista, ehkäpä myös nauttimaan niistä kynttilän valossa. Kesän satoa säilötään ja varastoitaan talven pakkasten varalle. Syksy on juuresten aikaa, tai ehkäpä talvikin on samaa sesonkia niiden suhteen. Kauppoihin on ilmestynyt suurempia juurespusseja, kohta alkaa myös valmiiden juuressoseiden tarjonta runsaantumaan hedelmä- ja vihannesosastolla. Nyt käyttöön valikoitui kaikille meille tutut lanttu ja punajuuri.



Linssi-punajuurirösti
(3 hengen satsi)

2½ dl punaisia linssejä
4 keskikokoista punajuurta raasteena
½ sipuli raasteena
2 kananmunaa
1rkl sesaminsiemeniä
1 tl harissa-tahnaa
1tl piparjuuritahnaa
merisuolaa
mustapippuria

kookosöljyä

Keitä linssit ohjeen mukaan ja anna jäähtyä tovi. (Voit myös käyttää kypsiä purkkilinssejä). Raasta punajuuret ja sipuli. Lisää raasteen joukkoon linssit, kananmunat ja loput aineosat. Sekoita hyvin. Muotoile pannulle "röstikakkuset" haluamasi kokoiseksi ja paista miedolla lämmöllä siten, että rösti saa kauniin värin.

Jugurtti-basilikakastike (röstille)

1dl kreikkalaista jugurttia
nippu basilikaa silputtuna
1tl hunajaa
merisuolaa

Sekoita aineosat ja anna vetäytyä hetki. Tarjoile rapeanpintaisen röstin kanssa viileänä kastikkeena. Kastike täydentää röstin makua täydellisesti ja tuo annokseen raikkautta.

Linssi-punajuurirösti

Lanttu-savukylkilaatikko
(3 annosta)

4 keskikokoista lanttua
200g savukylkeä
varsisipulia
merisuolaa
pippuria
rypsiöljyä

parmesania
vettä

Esikeitä lanttuja kokonaisina kuorineen siten, että haarukka hivenen uppoaa jo niihin. Anna jäähtyä ja kuori lantut. Viipaloi lantut ja savukylki. Silppua sipuli. Lado vuoron perään kerros lanttua ja kerros savukylkeä rypsiöljyllä voideltuun vuokaan. Laita kerroksien väliin ripaus sipulia, suolaa ja pippuria. Lisää lopuksi vettä yli puolivälin vuokaan. Raasta parmesaania pinnalle. Paista laatikkoa 175-asteisessa uunissa 45 minuutista tuntiin.

Lanttu-savukylkilaatikko

Kotimaiset juurekset ovat maistuvia ja edullisia tuoda myös arkipöytään. Useimmiten keittiössäni ne muotoutuu sosekeittojen muotoon, mutta nyt halusin jotakin muuta. Koekeittiössäni nämä arkiherkut nousivat ehdottomasti juuresruokien suosikkilistalle.

Mikä on sinun lempparijuures ja mitä siitä loihdit?





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee