Kun on aika kiittää

Töissä vietämme todella suuren osan ajastamme, ja työyhteisöstä tulee äärimmäisen tärkeä sinulle ajan kanssa. Olen vaihtamassa pian työpaikkaa sekä asuinkuntaa. Tunnelmat ovat haikeat, mutta samalla olen äärimmäisen innostunut ja onnellinen. Mutta kuinka kiittää työyhteisöä, jossa olen tuntenut olevani "kotona"? Taitaa useassa paikassa läksiäiskahvit olla se traditio, ja päädyin myös samaan ratkaisuun. Ja kyllä, olihan minusta aivan ihana leipoa, kun kerrankin oli siihen virallinen syy! Pidän leipomisesta myös, mutta enemmän pitäydyn muunlaisessa kokkailussa kotikeittiössäni. Leivonta astuu yleensä kuvioihin vain juhlia varten.

Kierreleipäset
(n. 75kpl)

n. 2 l rouheisia sämpyläjauhoja
10 dl vettä
4 pss kuivahiivaa
1 dl rypsiöljyä
2 tl suolaa
ripaus sokeria

Täyte 1
½ prk vihreää pestoa
125g mozzarellaa

Täyte 2
100g tomaatti-paprikatahnaa (käytin valmista)
125g mozzarellaa

Täyte 3
3rkl tomaattipyreetä
1 dl parmesanraastetta
kourallinen kapriksia

Täyte4
½ prkl vihreää pestoa
miniluumutomaatteja

paperisia pulla/muffinssivuokia
oliiviöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää nesteet. Voit käyttää halutessani myös tuorehiivaa. Itse suosin usein kuivahiivaa säilyvyyden vuoksi. Alusta huolella n. 10-15min. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa,  ja jaa taikina sen jälkeen neljään osaan. Sillä välin kun taikina kohoaa, valmista täytteet valmiiksi. Kauli ohuiksi levyiksi, aivan kuin korvapuusteja leivottaessa. Jokaiselle levylle käytin erilaisen täytteen, mutta aivan yhtä hyvin, voit tehdä kierteet vain yhdellä täytteellä tai varioida omasi. Levitä täyteet levyille ja kääri levy rullalle. Viipaloi rulla yhtä suuriin osiin ja nosta palat paperisiin vuokiin. Kohota taasen. Paista 225-asteessa uunin keskilämmössä 15-20min. Voitele kierteet heti uunista tultua oliiviöljyllä.

Kierreleipäset

Suolaisen vastapainoksi tarvitsee myös makeaa. Tiedättekö sen tunteen, kun syöt ensin suolaista ja sitten tekee mieli makeaa ja sitten taasen makean perään suolaista...aivan mahdoton kierre katkaista! No, joka tapauksessa makeaa nyt sitten sen suolaisen perään.

Kinuski-puolukka ruiskääretorttu
(2 isoa kääretorttua, n. 50 palaa, laktoositon)

8 kananmunaa
2,5 dl sokeria
2rkl vaniljasokeria
3dl ruisjauhoja
½ dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta

hedelmäsokeria

kinuski
3dl vispikermaa (lakt.)
3dl muscovadosokeria

täyte
200g kinuskituorejuusto (lakt.)
250g maitorahkaa (lakt.)
3 dl vispikermaa (lakt.)
6 dl jäisiä puolukoita
2rkl vaniljasokeria
1 vaniljatanko

Laita uuni lämpenemään ensin. Vatkaa sitten huoneenlämpöiset kananmunat sekä sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon huolella sekoitetut jauhot varovasti nostellen. Kaada taikina kahdelle pellille. Paistoin kääretorttupohjia 200-asteessa kiertoilmalla 7-8min. Kun kääretortut on uunissa ripottele kahdelle leivinpaperille sokeria kauttaaltaan.(käytin hedelmäsokeria). Kumoa levyt paiston jälkeen sokeroitujen leivinpaperien päälle ja anna jäähtyä.

Kinuski kannattaa valmistaa seuraavaksi. Kinuskin valmistuksessa oikeastaan keskeistä on se, että sokeria ja kermaa käytetään samassa suhteessa. Lisää sokeri ja kerma kattilaan ja kiehuta kinuskiksi. Valmistusaika vaihtelee lämpötilasta sekä ainemäärästä riippuen. Kiehutin ensin aineita sekoittaen kovemmalla lämmöllä n. 10 min ja vähensin sitten lämpöä hieman. Kinuski sakeentuu keittäessä. Valmis kinuski "kovettuu" tiputtuttaessa pienen tilkan sitä kylmään veteen. Kun kinuski on valmista, levitä se kääretorttulevyjen päälle. (Anna hivenen jäähtyä ennen sitä, ei kuitenkaan kauan, koska se lähtee jäykistymään liikaa).

kinuskin valmistusta

Vatkaa täytteeseen vispikerma ja sekä vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Halkaise vaniljatanko kahtia ja kaiverra kaikki ihana vanilja tangosta irt. Lisää se kermavaahtoon. Tuoreen vaniljan säilytyksessä kannattaa huomioida, että säilyttää sen mahdollisimman tiiviissä rasiassa tuoreuden säilyttämiseksi.

Vaniljatangot

Lisää sekoitettu rahka ja juusto kermavaahdon joukkoon varovasti nostellen. Lopuksi sekoita jäiset puolukat täytteeseen ja levitä täyte levyjen päälle. Kääri levyt ja anna vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Itse annoin vetäytyä ne seuraavaan päivään. Leikkaa kääretortut viipaleiksi ennen tarjoilua. Tämä kääretorttu ei ollut liian makea, ja kirpsakat puolukat toivat mukavaa raikkautta sekä syksyn makuja siihen.


Kinuski-puolukka ruiskääretorttu

Muutto on lähellä ja pahvilaatikkoelämää vietellen mennään vielä tovi. Kaikkia ruoanlaittovälineitä en vielä pakkaa, mutta seuraava leivontapäivä siirtynee uuteen kotiin. Sitä siis odotellessa. Jauhoisia leivontahetkiä sinulle sateiseen päivään!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee