Wokkihammasta kolottaa


Kyllä ne wokit kuuluu vaan edelleen omalle lempparilistalle. Raaka-aineita ja mausteita vaihtamalla löytyy aina uusi suosikkiwok, ja ei tarvitse tyytyä naapuri rakennuksen take-away tarjontaan. Tee-se-itse on yksi periaatteistani,  ja niin myös tänään, kun wokkihammasta alkoi kolottamaan!

Wok-ruoan rakentaminen keittiössäni tapahtuu useimmiten samalla mentaliteetilla kuin pizzan, paellan ja pyttärin koostaminen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että wokkiin sopii kaikki mitä jääkaapista/pakastimesta kyseessä olevassa tilanteessa löytyy. Wokit ovat nopeita, helppoja ja useimmiten ravitsevia vaihtoehtoja arkeen. Eniten aikaa valmistuksessa vie kasvisten pilkkominen, mutta tässäkin, - kuten monessa muussakin asiassa, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.


Helppo broileriwok
(4 annosta)

400g broilerin paistipalaa
200g riisinuudelia
1 kesäkurpitsa
½ pieni ananas
1 paprika
200g kypsää ruusukaalia
varsisipulia/kevätsipulia

2dl vettä
2rkl muscovadosokeria
1rkl kalakastiketta
1rkl osterikastiketta
1rkl soijakastiketta
1 valkosipuli (yksikyntinen)
½ dl kookoshiutaleita
2rkl jauhettua korianteria
5kpl kaffirlimen lehtiä
1 sitruunanmehu

pähkinäöljyä

miniluumutomaatteja

Wokkaaminen on kivaa, kun vaan ensin pilkkoo kaikki valmiiksi. Mitä lähemmäksi raaka-aineet pääsevät huonelämpötilaa ennen pannulle heittoa, sitä paremmin wokkaus onnistuu. Paistamiseen tässä erona on se, että missään vaiheessa ei ole tarkoitus ruskistaa raaka-aineita, vaan jatkuva liikuttaminen kuumalla pannulla toimii kypsennyksenä. Wokpannu on muodoltaan tarkoitettu tähän erityisesti, mutta wokkaaminen onnistuu kohtuullisen hyvin myös muilla pannuillakin. Eri raaka-aineiden "lajittelu" ennen pannulle laittoa kannattaa tehdä, koska wokkaamisaika niissä vaihtelee. Itse kypsennysvaihe on nopea ja kaikki tulee olla käden ulottuvilla valmiina. Parhaimmillaan wokit ovat siten, että esimerkiksi kasviksiin jää mukava rapsakkuus vielä, eikä ne niin sanotusti lötkisty wokkauksen tuloksena. Olennaisilta on, että raaka-aine määrä pannulla ei ole kerrallaan liian suuri, koska wokkaus saattaa vaihtua äkisti muutoin keittämiseksi. Kokemusta itsellänikin tästä on. Kuumensin taannoin pannua liian vähän aikaa ja liha oli liian viileää, joka tietenkin viilensi pannun lämpötilaa ja nesteet karkasivat.

Valmista ensin riisinuudeli paketin ohjeen mukaan kypsäksi. Kuumenna wokpannu erittäin kuumaksi öljyn kanssa. Aloitin wokkaamalla broilerin ensin. Kun broilerin suikaleet on kypsät, nosta ne pois pannulta lautaselle. Lisää sitten öljyä tarpeen mukaan pannulle ja wokkaa kasvikset (wokkausaika on erittäin nopea, kokeilemalla löytyy itselleen mieluisin kypsyys kasviksille!). Lopuksi on kastikkeen vuoro. Pannun lämpötilaa voi hieman nyt laskea. Kuullota valkosipuli pienessä määrässä öljyä ja lisää kookoshiutaleet sekä korianterijauhe seuraavaksi. Anna mausteiden aromien tulla esiin ja lisää sitten loput aineosat. Anna kiehua hetki ja varmista maku. Lisää tämän jälkeen broileri, nuudeli sekä kasvikset ja sekoita ne keskenään. Lisää wokin päälle halutessasi miniluumutomaatteja raikkautta tuomaan. Höyryävä wok on nyt valmis ja on nautiskelun vuoro!




Helppo broileriwok

Kuinka hyvin puikoilla syöminen onnistuu? Jos ei oikein kulje, niin haasta itsesi. Harjoittelin muistaakseni puikoilla syömistä ensimmäisen kerran rippikoulussa, ja taisi haarukka voittaa erän. Nyt on taistelut käyty, puikoilla syöminen onnistuu mallikkaasti, vaikka ammattilainen en vielä ole!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee