Hei me leivotaan! - gluteeniton vuokaleipä


Sain äsken elämäni ensimmäisen onnistuneen gluteenittoman leivän ulos uunista. Miksi gluteeniton? Olen testannut ruokavaliomuutoksia (FODMAP) painotteista mahavaivojen vuoksi ja apua olen saanut! Olen itkenyt verisiä kyyneleitä jättäessäni monta rakastamaani raaka-ainetta pois ruokavaliostani, mutta toisaalta olen löytänyt aivan ihania vaihtoehtoja keittiööni sen myötä. Ja edelleenkin aion silloin tällöin herkutella, senkin varjolla että se vatsan väänteitä aiheuttaisi. Mutta palatkaamme nyt leipään. Vaikka päivittäin en leipää yleensä ole aiemminkaan syönyt, niin välillä on "leipäkausia", jolloin esimerkiksi aamiaispöytään kuuluu olennaisena osana leipä. Nyt eletään siis leipäkautta!

Gluteeniton vuokaleipä

Gluteeniton vuokaleipä (G, L)
(2 pientä tai 1 isompi leipä)
(kohotus yön yli)

5dl vettä
2dl riisijauhoja
2dl tattarijauhoja
2dl kaurahiutaleita
½ pss kuivahiivaa
2rkl psylliumjauhetta
½ dl kurpitsansiemeniä
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl pellavarouhetta
1 rkl oreganoa (kuivattua)
½ rkl merisuolaa
ripaus sokeria

sesaminsiemeniä

Sekoita jauhot, hiutaleet, psylliumjauhe, kuivahiiva sekä mausteet huolellisesti. Lisää reilusti kädenlämpöinen vesi ja alusta taikinaa n. 10min. Lisää sitten siemenet sekä pellavarouhe. Anna taikinan levätä pöydällä yön yli leivinliinan alla. Esilämmitä vuoka/vuoat uunissa samalla, kun lämmität uunin 180-asteeseen. Laita taikina esilämmittyyn vuokaa/vuokiin. Ripottele päälle vielä sesaminsiemeniä. Paista uunin alaosassa  n. 1 tunti.

Gluteeniton vuokaleipä
Useimmat maistamani gluteenittomat leivät ovat olleet "jauhoisen makuisia". Tässä se vivahde jäi pois. Siemenet tuo leipään makua ja rakennetta sopivasti. Yön yli levänneet taikinat ovat aiemmasta tuttuja, joten ajattelin että miksi tämä ei toimisi myös gluteenittoman leivän valmistuksessa. Ja toimihan se vallan mainiosti. Leivän valmistamisen helppous ratkaisi erän 1-0.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee