Kaksi pääsiäisruokaa - mangokalkkunataskut yrttilohkoilla sekä taimenta ja herkkutatteja peruna-paprikapyreellä

Kohta monella on pidennetty viikonloppu ja hiukan enemmän aikaa ruoanvalmistukseen. Perinteiset pääsiäisruoat kuuluvat myös suomalaiseen pöytään, kuten lammas, mämmi, pasha jne. Tänä pääsiäisenä teen poikkeuksen traditioihini; en kokkaa lammasta. Ajattelin tarjota nyt muutaman maukkaan vaihtoehdon pääsiäisen pääruokiin; mangokalkkunataskut yrttilohkoilla sekä taimenta ja herkkutatteja peruna-paprikapyreellä. 

Mangokalkkunataskut yrttilohkoilla


Mangokalkkunataskut yrttilohkoilla (L, G)
(4 annosta)

450g maustamattomia kalkkunanfileitä
merisuolaa
viispippuria (myllystä)

täyte:

½ tuore mango
2 kuivattua chiliä
1tl muskottipähkinäjauhetta
1tl omenaviinietikkaa
1rkl oliiviöljyä
ripaus merisuolaa

voi-öljyseosta (paistoon)
coctailtikkuja

½ dl vettä

Ota kalkkunanfileet huoneenlämpöön n. ½ tuntia ennen paistoa. Nuiji huoneenlämpöiset fileet ja rouhi molemminpuolin merisuolaa ja pippuria.

Kuutioi mango ja murskaa chili. Lisää keskilämpöiseen kasariin ensin oliiviöljy, chilirouhe sekä muskottipähkinäjauhe. Anna aromien nousta hetki ja lisää mangokuutiot. Anna tekeytyä ajoittain sekoitellen n. 3 minuuttia ja lisää omenaviinietikka. Anna tekeytyä vielä minuutti ja lisää lopuksi suola.

Laita mangotäytettä n. puolet kalkkunafileiden sisään ja taita kaksinkerroin. Kiinitä fileet coctail-tikuilla siten, että täyte ei valu ulos. Paista kalkkunataskuja öljy-voiseoksessa pannulla n. 3 minuuttia/puoli, niin että pinnat sulkeutuu ja kalkkuna saa hiukan väriä. Nosta kalkkunataskun uuniastiaan ja poista coctail-tikut. Lisää loput mangotäytteestä taskujen päälle ja lisää vielä kuumalle pannulle n.½ vettä ja kaada se uuniastiaan kalkkunataskujen päälle. (Tarkoituksena huuhtoa pannulta ihanat aromit talteen). Paista taskuja vielä 30 minuuttia n. 175-asteisessa uunissa.


Mangokalkkunataskut

Yrttilohkot:

6 perunaa (keskikokoista)
4 porkkanaa
1rkl kurkumaa
2tl rosmariinia
1tl timjamia
1tl meiramia
1rkl oliiviöljyä
merisuolaa

Pese ja lohko perunat (kuorineen). Viipaloi porkkanat. Sekoita öljy ja mausteet keskenään ja lisää joukkoon perunat ja porkkanat. Anna maustua n. ½ tuntia ennen paistoa. Paista uunipellillä leivinpaperin päällä 220-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Tarjoile mangokalkkunataskut ja lohkot esimerkiksi dijon-sinapin sekä mustaherukoiden kera. Käy myös katsomassa aiempi kalkkunaruokaohjeeni.


Taimenta ja herkkutatteja peruna-paprikapyreellä

Taimenta ja herkkutatteja peruna-paprikapyreellä (G, VL)
(2 annosta)

taimenfilee (n. 250g)
1 sitruuna (luomu)
merisuolaa
ripaus sokeria
kirnuvoita

Puolita sitruuna ja purista puolikkaan sitruunanmehu. Valele taimenfilee sitruunamehulla ja rouhi merisuolaa myllystä päälle. Lisää vielä hiukan sokeria ja varmista, että sitruunamehu, suola ja sokeri ovat fileen päällä tasaisesti (paksuus huomioiden). Anna levätä huoneenlämmössä n. 20 minuuttia. Paista pannulla kirnuvoissa filee n. 2minuuttia/puoli.

Herkkutatit:

150g herkkutatteja (pakasteesta)
merisuolaa
sokeria
kirnuvoita

Käytin viime syksyisiä sieniä pakkasesta, joten tatit tulee olla hyvin sulaneita ja valutettuja ennen paistoa. Ruskista tatit voissa ja lisää merisuolaa (myllystä). Lisää lopuksi hyppysellinen sokeria. Tämä tuo tatin maun loistavasti esiin!

Peruna-paprikapyree (maidoton)

6 perunaa (keskikokoista)
2 pientä paprikaa
2 valkosipulinkynttä
vettä

1rkl sitruunamehua
1 kananmuna
merisuolaa

Kuori ja paloittele perunat. Paloittelet paprikat. Paloittele valkosipulinkynnet pieneksi. Laita perunat, paprika ja valkosipulit kattilaan ja lisää vettä siten, että kaikki lähes peittyy. Lisää merisuolaa hieman. Keitä kypsiksi. Tee pyree sauvasekoittimella tai vatkaimella. Lisää ensin sitruunamehu ja sekoita. Lisää sitten kananmuna ja sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoile taimen, herkkutatit ja peruna-paprikapyree esimerkiksi kapristen ja sitruunalohkon kera.

Nämä pääsiäisruoat maistuvat varmasti muina aikoina! Rentouttavaa pääsiäisen aikaa makustelijoille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee