Raparperien räjähdyksen aikaan - helppo raparperi-kaurapaistos

Tarinat kertovat, että raparperi kasvaa nyt..liian nopeasti, muillekin jaettavaksi. Sain ystävältäni raparperin varsia ja ajattelin, että pakko saada raparperipaistosta! Raparperi-muistoni kantavat aina lapsuuteeni saakka. Mummolan pihalla kasvoi iso määrä raparperia, ja sitä hyötykäytettiin kaikin tavoin. Mummo teki raparperista ihanaa tuorepuristettua mehua, hilloketta grillatun lihan kera nautittavaksi ja jopa lehtiä käytettiin hyödyksi; istuimme vanhan kansan uskomuksen mukaan raparperin lehdet pyllyn alla, että pään päällä saunassa. Ilmeisemmin niillä uskottiin olevan verenkiertoa tehostava vaikutus, vaikka ymmärtääkseni myrkyllisiä ne olisivat syötynä. Raparperista saa hyviä vitamiineja kunnon kattauksen, mutta sen sisältävän oksaalihapon vuoksi se ei kaikille sovi.

Raparperi.kaurapaistos


Raparperi-kaurapaistos

15 raparperin vartta (ohuehkoa)
2rkl muscovadosokeria
2tl kanelia
4tl vaniljasokeria

2,5dl kaurahiutaleita
4,5 rkl kookosöljyä
1dl sokeria

Huuhtele ja viipaloi raparperin varret. Paahda niitä pannulla muscovadosokerin kanssa n. 10 minuuttia, kunnes se ovat ihanasti pehmenneet ja alkaneet karamellisoitua. Lisää joukoon kaneli ja vaniljasokeri. Jauhoin kanelin myllystä, jossa oli kaneli kuorina vielä.

Levitä raparperiseos vuoan pohjalle. Sipaise tarvittaessa kookosöljyä pohjalle, käytin teflonpinnoitettua vuokaa, joten lisärasvaa ei tässä kohdin tarvittu. Laita raparperiseos (vuoka) 175-asteiseen uuniin siksi aikaa, kun teet kaurakuorrutteen.

Laita kattilaan kookosöljy ja lisää siihen sokeri. Lämmitä keskilämmöllä, kunnes sokeri hieman sulahtaa öljyn kanssa. Lisää joukkoon kaurahiutaleet ja paahda hetki. Huomioi, että kaura ei vielä ruskistu tässä vaiheessa. Kaada seos raparperiseoksen päälle ja paista 175-asteisessa uunissa vielä n. 35-40minuuttia, kunnes pinta on ottanut väriä ja se on rapea (jäähtyessään). Tarjoile hieman jäähtyneenä. Pinta kovettuu hyväksi jäähtyessään vähän. Tällä kertaa pakastimesta löytyi jäätelöä paistoksen kanssa, mutta yhtä hyvin vaniljakastike perinteikkäästi toimii lisukkeena sitä tarvitseville.

Raparperi-kaurapaistos

Nämä on nyt sellaisia herkkuja itselleni, että santsaan varmasti. Ja on käynyt kerran, jos toisenkin, että olen syönyt tätä esimerkiksi lounaaksi! Hups!





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee