Makumuistoja maailmalta - portugalilainen pata

Merenelävät, aijai! Nämä herkut jakavat mielipiteet kahtia. Voisin elää tuoreella (oikeasti tuoreella) kalalla ja merenelävillä. Portugalissa olen käynyt kerran ja ihastuin kovasti ihaniin merenherkkuja sisältävään ruokaan siellä. Olen syönyt yhden parhaimmista merenelävä aterioistani siellä! Nyt lähdin jäljittelemään makumuistoja sieltä ja raaka-aineeksi valikoitui sinisimpukat tähän aivan ihanaan pataan.

Portugalilainen pata
Portugalilainen pata
(4 reipasta annosta)

1 kg tuoreita sinisimpukoita

3dl kuivaa valkoviiniä
vettä
kasvisliemijauhetta
0,9dl kalafondia
1 limen mehu
2 salottisipulia
1,5 valkosipulia (yksikyntinen)
1 luomuporkkana
½ dl oliiviöljyä
1,5 tl muscovadosokeria
2dl puuroriisiä
mustapippuria
sahramia


Kaada simpukat runsaaseen kylmään veteen (esim.tiskialtaaseen). Huuhdo ja tarvittaessa harjaa simpukoiden kuori puhtaaksi. Poista simpukoiden kuoren välissä olevat "leväparrat" sekä mahdolliset kovettumat kuoressa. Poista kaikki simpukat, joiden kuori on rikkoutunut. Jos simpukan kuori on tässä vaiheessa auki, napauta simpukkaa napakasti pöytää vasten, ja jos kuori ei sulkeudu napautuksen jälkeen, poista se. Simpukoiden tulee olla tuoreita, eläviä ennen ruoanvalmistusta. Joten kiinnitä oikeaan säilytykseen ja käsittelyyn erityishuomiota.

Kuori ja pilko sipulit ja porkkana. Purista limen mehu. Kuullota sipulit ja porkkana oliiviöljyssä kattilassa. Valmista vedestä ja kasvisliemijauheesta kasvisliemi. Lisää sipulien ja porkkanoiden joukkoon riisi ja kuullota vielä hetki. Lisää sitten sokeri ja viini. Lisää  hiljalleen kasvisliemi. Lisää kasvislientä sitä mukaan pieni määrä kerrallaan, kun neste haihtuu tai imeytyy riisiin (aivan kuin risoton valmistuksessa). Kun riisit on kiehunut n. 30 min, lisää reilummin kasvislientä sekä kalafondi. Lisää sinisimpukat. Huom! Nesteen täytyy kiehua tässä vaiheessa hyvin. Laita kansi kiinni ja anna kiehua n. 5min. Sekoita sitten huolellisesti. Laita kansi taasen päälle ja kiehuta vielä 5 minuuttia. Lisää sitten mustapippuria sekä sahramia. Anna vetäytyä ruoan vielä kannen alla 10 minuttia ennen tarjoilua. Tarjoile tuoreen rapea kuorisen leivän kera. Liemi on ihanan maukas leivän kastamiseen. Nauti pata hedelmäisen puolikuivan valkoviinin kera.

Portugalilainen pata

Nyt kyllä kihelmöi makunystyröitä melkoisesti. Laitoimme portugalilaista kaihoista musiikkia soimaan (fadoa) ja matkasimme tunnelmassa Portugaliin taasen. Melkein haistoin meren tuoksun. Tunnelmallisia ruokaelämyksiä tulevaan viikkoon kaikille!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee