Lämmittää..lämmittää..polttaa!


Syksy ja sisäinen kylmyys. Huomaan juovani enemmän teetä sekä kokkailussani alkaa löytyä taas innostus keittoja kohtaan. Keittoihin yhdistyy monesti se sama tunne ja ennen kaikkea elämys, kun ihastumisessa; se lämmittää sisältä päin ja pitkään! Mausteisten ruokien ystävänä syysiltaani pääsi lämmittämään versioni Tom Kha Gai -keitosta. Kuulin joskus, että täydellisen Tom Kha Gain salaisuus piilee makujen tasapainossa. Päätin siis testata kuinka tässä onnistun. Haussa siis balanssia happamuuden, makeuden, tulisuuden, karvaisuuden, suolaisuuden ja joskin kiistellyn! umamin välillä.


Tom Kha Gai kantarelleillä

Tom Kha Gai kantarelleillä
(3 annosta)

2dl vettä
3rkl sitruunaruohon varsia paloina

200g kantarelleja
1 limen kuori
1 tl pistaasiöljyä

1rkl galanga jauhetta
1rkl muscovadosokeria
1rkl rypsiöljyä
300g broileria 
3 porkkanaa
1 keltasipuli
½ paprika
1tlk kookosmaitoa
10 kaffirlimenlehteä
1rkl osterikastiketta
2rkl kalakastiketta
1 limen mehu
2dl vettä
2tl vahvaa chilikastiketta

1 tuore chili
silputtua korianteria

100g riisinuudelia



Keiton valmistuksen aloitin keittämällä miedolla lämmöllä sitruunaruohon varsia n. 15 min pienessä vesimäärässä. Sen jälkeen annoin liemen seisoa muutaman tunnin liedellä, jonka jälkeen siivilöin sitruunaruohon pois nesteestä. Tästä lähdin rakentamaan keiton pohjaa.

Raasta limen kuori ohueksi raasteeksi ja sekoita se kantarellien kanssa. Paista pistaasiöljyssä pannulla. Jos käytät kantarelleja pakastimesta, valuta ne huolella ennen paistoa.

Viipaloi/suikaloi kasvikset sekä broilerinliha mieleiseen muotoon. Purista limen mehu valmiiksi. Viipaloi chili.

Kuumenna pannulla miedolla lämmöllä rypsiöljy, lisää galanga-jauhe makujen irrottamiseksi. Lisää sitten sokeri. Lisää broilerinliha ja nosta lämpötilaa. Kypsennä. Nosta broilerit pois pannulta ja käytä kasvikset nopeasti ihanan aromikkaalla pannulla makujen ottamiseksi.

Lisää kattilaan "sitruunaruohovesi", kookosmaito, osteri- ja kalakastike, limenlehdet, limenmehu, vesi ja chilikastike. Keitä n. 5min. Lisää broileri ja kantarellit. Keitä muutama minuutti. Lisää sitten kasvikset ja keitä 5min. Lisää lopuksi riisinuudeli kiehuvaan keittoon ja nosta kattila pois liedeltä. Anna vetäytyä kannen alla n. 5min. Lisää keittoon viipaloitu chili ja silputtu korianteri.


Kesän kantarellisatoa

Makujen balanssia ja lämpöä etsin, ja sitä löysin. Nyt tuli taasen naminami -keittoa, joka varmasti jää suosikkilistalleni joksikin aikaa pyörimään! Ja mikä parasta, sisäistä lämpöä sain sekä mausteiden, lämpimän liemen että onnistumisen tunteen kautta. Saa nyt syksyn viimat puhaltaa  ja ensimmäiset pakkaset rauhassa tulla.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee