Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa - suklainen lakritsi-lakkakakku ja miniburgerit

Edeltävänä viikonloppuna vietettiin ystävien ja läheisten kanssa Halloween pre-partyja, lisäksi juhlistettiin elämämme vuosia sekä uutta asuntoani. Viikko oli kiireinen edeltävästi töissä ja aika oli tiukoilla pähkäillessäni tarjottavaa juhliin. Harmaita hiuksia nyppiessäni tajusin kuitenkin, että me suomalaiset olemme pohjimmiltamme täytekakkukansaa. Kakkua siis tulee nyt sitä kaipaaville!

suklainen lakritsi-lakkakakku

Lakritsi ja lakka ovat olleet herkkulistallani kautta aikojen, joten kakussa täytyi maistua ne. Kaivoin innoissani pakastimesta loppukesän vaellusreissulta keräämäni lakat sulamaan ja ryntäsin lakritsikauppaan.

Suklainen lakritsi-lakkakakku

Pohja:

voi (kakkuvuoan voiteluun)
mannasuurimoita (kakkuvuoan pohjalle ja reunoille)

4 kananmunaa
3dl sokeria
1rkl muscovadosokeria
3dl vehnäjauhoja
3rkl raakalakritsijauhetta
½ dl kaakaojauhetta (97% kaakao)

½ sitruunan mehu


Voitele kakkuvuoka voilla ja pyöräytä mannasuurimot vuoan pohjalla ja reunoissa. Kaada ylimääräiset pois. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri äärimmäisen kuohkeaksi vaahdoksi. (Vaahdotin n. 20min, kakun kuohkeuden salaisuus!). Sekoita vehnäjauhot, lakritsijauhe ja kaakaojauhe keskenään ja lisää varoen kananmuna-sokerivaahtoon. Kaada vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa alaosassa n. ½ tuntia. Jäähdytä pohja hyvin ja halkaise se kahteen osaan. Kostuta sitruunamehulla.

Täyte:

1dl lakritsikastiketta

2dl kuohukermaa
200g mascarpone tuorejuustoa
2rkl sokeria
2tl raakalakritsijauhetta
½ sitruunanmehu

1 dl lakkoja


Vispaa kerma vaahdoksi ja lisää sokeri, tuorejuusto, lakritsijauhe sekä viimeiseksi sitruunamehu kermavaahdon joukkoon. Levitä kakkupohjan alaosan päälle lakritsikastike mahdollisimman tasaisesti ja levitä täyte tasaisesti sen päälle. Ripottele lakat tasaisesti päälle. Laita kakkupohjan kansiosa päälle. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kuorrute:

200g mascarpone tuorejuustoa
150g valkosuklaata
½ dl lakritsakastiketta
1dl lakkoja
lakuja

Sulata valkosuklaa kattilassa ja anna jäähtyä hetki. Sekoita sulatettu suklaa ja tuorejuusto keskenään. Levitä kakun päälle kauttaaltaan. Koristele mielikuvituksesi rajoissa lakritsakastikkeella, lakoilla ja lakuilla. Varoituksen sana; kakku oli niin hyvää, että yksi pala ei riittänyt!

Suklainen lakritsi-lakkakakku

Makean vastapainoksi tarvitsee aina kuitenkin suolaista. Kaikki herkkupeput tietää mistä puhun. Joten minihampurilaiset olivat nopeita ja herkullisia suolapaloja illanistujaisiin. Yleensä olen "teen kaiken itse" nainen, mutta tällä kertaa aika rajoitti tekemistäni. Siispä ostin esipaistettuna hampparien kannet valmiina. Chiabatta-leipä valikoitui tähän.

Minihampurilaiset

Minihampurilaiset

(12 kpl)

2 chiabatta-leipää

Pihvit: (huom! tästä tulee reilusti pihvejä, rääppiäsiksi saakka jäi!)

700g naudanpaistijauhelihaa
2 kananmunaa
1 keltasipuli
2tl vahvaa chilikastiketta
1 valkosipuli (yksikyntinen)
2rkl worcesterkastiketta
2rkl savupaprikajauhetta
1rkl korianterijauhetta

oliiviöljyä

sormisuolaa
mustapippuria

Täytteet:

pikamarinoidut sipulit:

1 punasipuli
1tl hunajaa
½ rkl vaaleaa balsamicoa

tahna:

1 avokado
1rkl kreikkalaista jugurttia
merisuolaa

kastike:
1dl kreikkalaista jugurttia
2rkl dijon-sinappia

luumutomaatteja
rucolaa
suolakurkkuja
paprikaa
savucheddarjuustoa

mustapippuria myllystä
coctail-tikkuja


Pilko sipulit pieneksi, sekoita kaikki aineosat keskenään. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti ja ota hyvissä ajoin ennen paistoa huoneenlämpöön. Muotoile pikkupihveiksi ja paista melko kuumalla pannulla. Pihvi tulee kääntää, kun lihasneste "tihkuu" hivenen pihvin pintaan. Näin mehevyys säilyy paremmin. Paiston jälkeen ripottele suolaa ja pippuria päälle.

kääntövalmis pihvi
Kun pihvit on paistettu on aika kasata hampparit kasaan. Pilko chiabatta-leivät sopivan kokoisiksi paloiksi ja puolita ne. Täytä mieleisiksi. Laitoin itse avokadotahnan pohjalle, sitten muita höysteitä ja pihvin ja sen päälle juustoa sekä suolakurkut ja tomaatit sekä dijon-kastiketta. Laita leipäkannet päälle ja kiinnitä coctail-tikuilla.

Minihampurilaiset

Juhlat olivat onnistuneet, en tiedä johtuiko se kehnoista alkujuomista, joiden reseptiä en edes kehtaa edes paljastaa!


Juhlitteko Halloweenia? Tuntuu, että Suomessa juhliminen on vähäistä verratuna moniin maihin. Mielestäni naamiaiset ovat hauskoja, koska voi heittäytyä täysin eri rooliin kuin muussa elämässä. Nauru raikui näissä juhlissa niin, että poskipäitä pakottaa edelleen!




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee