Uudelle vuodelle ja uusille kujeille - oliivinen pesto ja kuhaburgerit

Nyt on siis joulunpyhät ahmittu, kahmittu, sulateltu ja taputeltu. Uusi vuosi lähestyy, lupauksia tehdään ja niistä pidetään kiinni (ainakin kuukauden verran!). Joku povaa elämäntaparemonttia, joku halajaa emotionaalisia muutoksia, kuka, mitä missä ja milloinkin. Minähän en aio luvata mitään muuta, kuin että aion edelleen elää siten, että se tuntuu täydeltä elämältä. Mitä sitten täyteen elämääni mahtuu? No ainakin teeman mukaisesti ruoka, mutta missä määrin selvinnee kevään mittaan elämänkäänteiden perusteella.

Uusi vuosi tulee vietettyä poissa kotoa, mutta kokkailu ja rokkailu ovat edelleenkin varmasti osa sitä. Kotikutoiset burgerit maistuvat varmasti monelle, ja tällä kertaa pääjehuksi pääsi herkullinen kuha. Jostain syystä (ranskalaiset) patongit (ja nakit) tuovat monelle suomalaiselle uuden vuoden tuntua. Täten ajattelin, että jaan teille herkullisen peston ohjeeni esimerkiksi patongin kanssa nautittavaksi. 
Varoitus! Oliivien vihaajat paetkaa.

Oliivinen pesto
Oliivinen pesto
(2dl)

160g pinjansiemeniä
1dl parmesanraastetta
½ nippua basilikaa
2tl oliiviöljyä (kylmäpuristettu)
½ limenmehu
10 kalamata-oliivia (kivetön)
1 valkosipulin kynsi

Morttelista on moneksi

Teen peston yleensä aina morttelissa, koska siitä tulee "tekemisen meininki" -fiilis. Yhtälailla voi tehdä peston blenderissä tai sauvasekoittimella. Rouhi ensin pinjansiemenet tahnaksi. Hakkeloi basilika, oliivit ja valkosipuli pieneksi. Lisää ne ja parmesanraaste pinjansiemenien kanssa ja jatka tahnamaiseksi työstämistä. Kun tahna on melko tasaista, lisää limenmehua ja sekoita huolella. Lisää lopuksi oliiviöljy ohuena nauhana ja sekoita vielä hyvin. Anna vetäytyä. Itse nautin pestosta enemmän hieman lämmenneenä kuin jääkaappikylmänä.

Kuhaburgerit

Kuhaburgerit

Sämpylätaikina:

n.7dl vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
5dl vettä
1-2rkl oliiviöljyä
1rkl hunajaa
suolaa

Sekoita kuivat aineet (myös suola) keskenään. Lisää reilusti lämpöinen vesi (jotta hiiva aktivoituu) ja lisää hunaja siihen, jotta se "sulaa". Vaivaa taikinaa huolella. Lisää lopuksi öljy. Anna taikinan kohota puolisen tuntia lämpöisessä paikassa. Muotoile sämpylät (taikina on melko löysää, joten jauhota pinnat käsittelyn helpottamiseksi). Laita sämpylät kylmään uuniin ja säädä lämpötila 200-asteeseen. Paista 30-40min. Anna jäähtyä ennen täyttöä.

Täytteet:

kuhafileitä
sitruunamehua
inkiväärijauhetta
suolaa
oliiviöljyä

Kastikkeet:

1dl kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi
suolaa

½ dl hot´n & sweet bbq-kastiketta
1tl hunajaa
tilkka oliiviöljyä

jääsalaattia
luumutomaatteja
suolakurkkuja
etikkapunajuuria
kapriksia

Valele kuhafileet sitruunamehulla ja hiero inkiväärijauhetta sekä suolaa tasaisesti pintaan. Anna maustua n. 1 tunti. Paista huoneenlämpöiset fileet melko kuumalla pannulla välillä kääntäen. Kala kypsyy nopeasti, riippuen fileen paksuudesta.

Kastikkeet on hyvä valmistaa esim. sillä välin, kun kuha maustuu. Sekoita kermaviili, sitruunamehu ja hakkeloitu valkosipuli keskenään kulhossa. Lisää suola maun mukaan. Toisena kastikkeen pohjana käytin valmista bbq-soossia. Lisää siihen hunaja ja oliiviöljy. Sekoita huolella.

Halkaise sämpylät ja täytä mieleisesti. Kaprikset ja etikkapunajuuret toimivat täydellisesti tuomalla hapokkuutta ja kirpsakkuutta kuhalle. Makea ja valkosipulinen kastike yhtälailla tasapainottivat makuja.

Näissä tunnelmissa toivotan kaikille ihanaa vuodenvaihdetta!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee