Rautaa maksasta - Mausteisemmat jauhemaksapihvit keltajuuren kera

Kun maksanhimo iskee - tiedän, se kuulostaa kamalalta näin kirjoitettuna, tällöin kuitenkin tiedän, että kroppani huutaa rautaa! Ja silloin tapahtuu, se että kaupassa tartun maksapakettiin ja kiikutan tämän elimen kotiini joko valmiiksi jauhettuna, viipaloituna tai palasena. Tällä kertaa halusin testata kuinka maksa käyttäytyy erilaisten mausteiden kanssa, koska yleensä olen pitäytynyt melko pelkistetyissä versioissa maksaruokien suhteen. Maksan kaveriksi löysin keltajuuria heviosastolta pussillisen, jotka tuntuivat asettuvan suunniteltuun kokeiluun mainiosti. Ja ai että, olipa hyvää!

Mausteisemmat jauhemaksapihvit keltajuuren kera

Mausteisemmat jauhemaksapihvit
(n.10 pihviä)

350g jauhettua naudanmaksaa
300g sika-nautajauhelihaa (5% rasvaa)
1 keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 kananmuna
1rkl lipstikkaa
1tl muskottipähkinää
1rkl sellerijauhetta
valkopippuria
1/3 rkl merisuolaa

voita (paistoon)

Pilko sipulit pieneksi. Sekoita kaikki aineet keskenään huolella. Anna pihvitaikinan maustua 1-2 tuntia jääkaapissa ja nosta huoneenlämpöön ennen paistoa. Muotoile vedellä kostutetuin sormin pihveiksi. Näiden paistoon kelpuutan vain ehdan voin. Paista pihvejä reilusti keskilämpöisellä pannulla molemminpuolin siten, että pinta on  ruskiskunut. Nosta pihvit vielä uuniin 15-20 min kypsymään 175-asteiseen uuniin. Kuivumisen estämiseksi voit kääräistä ne folion sisään halutessasi (ei pakollinen!)


Paahdetut keltajuuret

500g keltajuuria
merisuolaa


Kauniit keltajuuret

keltajuuri ennen uuniin menoa

Pese keltajuuret huolella ja pistele niihin kauttaaltaan haarukalla reikiä. Aseta yksi keltajuuri kerrallaa nyhdelle foliopalaselle ja rouhi myllystä merisuolaa päälle. Hiero suola vielä kauttaaltaa juureen. Sulje folio huolellisesti. Aseta suolatut ja folioidut keltajuuret pellille ja anna paahtua 150-asteisessa uunissa n. 1,5 tuntia. Anna vetäytyä hetki foliossa ennen tarjoilua. Keltajuuri maistuu lähes punajuurelle, mutta maku on miedompi. Toimii siis yhtä hyvin paahdettuna kuin punajuuret.  Tarjoile pihvit ja keltajuuret puolukoiden ja papujen kanssa. Ripsautin päälle hiukan balsamicoa,

Mausteisemmat jauhemaksapihvit keltajuuren kera

Miten valmistat maksan? Vai valmistatko sitä lainkaan?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee