Uunin lämmöllä - lihapata ja tattaripannari

Olen ollut haltioissani tästä upeasta talvisäästä. Huomaan töissä tuijottavani lasittuneella katseella ikkunasta ulos, kohti aurinkoa! Valoko sitä virtaa on nyt sitten antanut? Kylmien kelien ja ulkoilun vastapainoksi kotona on mukava nauttia uunin lämmöstä. Koska keittiöni kalusteisiin ei kuulu puulämmitteistä uunia, niin on tällä kertaa tyydyttävä sähköuunin hehkuun! Uuniruoka-viikonloppua siis pukkaa. Tulossa murea ja maukas lihapata ja gluteeniton sekä maidoton tattaripannukakku.



Lihapata
Lihapata
(6:lle)

300g possunpaistia
300g naudanpaistia
7dl vettö
3 isoa porkkanaa
300g keräkaalia
1 keltasipuli
1 valkosipuli (yksikyntinen)
1 limen mehu
2 isoa tomaattia
1rkl tomaattisosetta
1rkl väkiviinietikkaa
2rkl rosmariinia
1tl sahramia
½ rkl kuminan siemeniä
1rkl merisuolaa
kourallinen laakerinlehtiä
1rkl kokonaisia maustepippureita
1rkl oliiviöljyä

Leikkaa lihat mieleisiksi palasiksi. Nosta ne pataan (käytän yleensä aina pitkään haudutettavissa valurautapataa). Paloittele porkkanat ja sipuli. Voit jättää ne rouheamman kokoiseksi! Suikaloi kaali ja pilko valkosipuli pieneksi. Lado kasvikset lihojen päälle ja lisää kaikki loput aineosat ja sekoita kunnolla. Laita pata hautumaan 150-asteiseen uuniin 6-7 tunniksi. Huom! Mikäli et käytä kannellista pataa, voit tarvita lisätä nestettä haudutusaikana. 



Pellillinen tattaripannaria


Tattaripannari  (G, L)
(pellillinen)

2dl kookosmaitoa
1dl kauramaitoa (käytin vaahtoutuvaa)
3dl vettä
4 kananmunaa
½ rkl merisuolaa
1rkl muscovadosokeria
½ dl pellavarouhetta
3dl tattarijauhoja
1½ rkl pistaasiöljyä

Sekoita nesteet, suola, sokeri ja kananmunat vispaten 5min. Lisää jauhot, rouhe sekä öljy. Anna taikinan turvota vähintään 15min. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 175-200-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia/kunnes saanut hieman väriä. Tarjoile esim. omenahillon kera. Tämä toimii myös suolaisten kanssa hyvin.


Tattaripannari omenahillon sekä vadelmapuolukkakiisselin kera

Nautitaan kaikki hetki vielä pakkasista ja kunnon talvesta, kun kerrankin niitä tänne saadaan! Ulkoilun jälkeen on ihana palata lämpimien patojen ja jälkkäreiden äärelle nautiskelemaan.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee