Makuja maailmalta - indonesialainen ilta

Mitä tulee lahjoihin, suosin elämyksiä tavaroiden sijaan. Annoin ystävälleni viime syksynä syntymäpäivälahjaksi lahjakortin ruokamatkalle. Lahjakortti sisälsi teeman valinnanvapauden lisäksi lupauksen siitä, että kokkaan ja järjestän illan kotonani. Ystäväni valitsi indonesialaisen ruoan, koska yhteisestä indojen reissusta oli tullut nyt vuosi täyteen. Pääsimme siis yhdessä muistojen makumatkalle! Aiemman indoruokaohjeeni löydät täältä.


Indonesialainen simpukkakeitto

Indonesialainen simpukkakeitto (L, G)
(2-3 annosta)

100g simpukoita
100g tuoreita herkkusieniä
50g haricot-papuja
1 porkkana
1/4 punainen paprika
1/4 keltainen paprika
½ nippua kevätsipulia
1 tuore chili (keskivoimakas)
pala inkivääriä
½ yksikyntinen valkosipuli
1 sitruunan kuori (raastettuna)
½ sitruunan mehu
1tl sitruunaruohotahnaa
2tl tamarind -tahnaa
2tl muscovadosokeria
6-7dl vettä
öljyä
suolaa

sinimailasen ituja
½ nippua tuoretta korianteria

Hakkeloi valkosipuli ja kuorittu inkivääripala pieneksi. Raasta sitruunankuori ja purista sen mehu. Viipaloi herkkusienet, paprikat, porkkana ja chili. Kuullota kasarissa öljyssä keskilämmöllä valkosipulia, inkivääriä ja chiliä hetki ja lisää sitruunankuori ja sokeri sekä ripaus suolaa. Nosta lämpöä ja ruskista kevyesti simpukat ja herkkusienet. Siirrä ne paiston jälkeen lautaselle. Laita "tyhjään" kasariin vesi, sitruunanmehu, sitruunaruohotahna, tamarind-tahna ja ripaus suolaa. Lämmitä kiehuvaksi. Lisää joukkoon ensin porkkanat, sitten pavut ja paprikat. Anna kiehua hetki ja lisää simpukka-herkkusieniseos. Anna kiehua hetki, keitto on valmista kun kasvikset ovat melkein kypsiä; jätä purutuntumaa! Varmista maku vielä ja lisää suolaa tarvittaessa. Kruunaa keitto iduilla ja korianterilla.


Nyhtökaura-redang pilauriisin ja serundengin kera

Redang-versioita on äkkikatsauksella paljon ja miksipä ei olisi. Yksi maailman rakastetuimmista curryistahan se lienee. Söin matkallani perinteisesti liha-redangia, mutta tällä kertaa halusin testata mitä saan aikaan nyhtökauralla. Riisi kuuluu perintesti tämän curryn nauttimiseen, lisäksi halusin tehdä versioni serundengistä (rapsakka kookos-pähkinälisuke).

Nyhtökaura-redang pilauriisin ja serundengin kera (L)
(3 annosta)

Nyhtökaura redang

250g nyhtökauraa

1 yksikyntinen valkosipuli
1 pala inkivääriä
1 salottisipuli
2 tuoretta chiliä (keskivahvaa)
2rkl kurkumaa
1rkl galanga-jauhetta (inkiväärin sukulaisjuuri)
1rkl korianterijauhetta

3dl kookosmaitoa
2rkl sitruunaruohotahnaa
2rkl tamarind-tahnaa
10 kaffirlimenlehteä
1rkl kalakastiketta

2rkl sesamöljyä
suolaa
sahramia

Hakkeloi valkosipuli, kuorittu inkivääri, chili ja salottisipuli pieneksi. Kuumenna pienellä lämmöllä sesamöljyssä kasarissa kurkuma, galanga, korianteri ja lisää joukkoon sipulit, chili ja inkivääri. Sekoita välillä ja anna niiden tekeytyä siinä n. puoli tuntia lisäten välillä vettä joukkoon hivenen. Lisää sitten joukkoon kookosmaito, tahnat, limenlehdet ja kalakastike. Sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Lisää sitten mukaan nyhtökaura (varmista vielä suola, ja lisää tarvittaessa) ja kaada seos uunipataan/vuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa n. tunti. Koristele annos sahramilla.

Pilauriisi
(3 annosta)

2,5 dl jasminriisiä
6 dl vettä
2rkl pilaumaustetta (jauheena; kumina, korianteri, kardemumma, kaneli, neilikka, mustapippuri)

Lisää riisi ja mausteseos kiehuvaan veteen, keitä miedolla lämmöllä n. 15-20min, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Huom! Mausteseoksen voit myös tehdä itse, jos et löydä kaupasta valmista seosta).

Serundeng
(3 annosta)

½ salottisipuli
1/4 yksikyntinen valkosipuli /2 kynttä
1tl musovadosokeria
½ tl kalakastiketta
½ tl osterikastiketta
½ tl tamarind-tahnaa
3/4 dl kookoshiutaleita

3/4 dl maapähkinöitä
merisuolaa

Kuutioi sipulit ja lisää joukkoon kaikki muut aineosat paitsi maapähkinä ja suola. Tee näistä tahna joko morttelissa tai sauvasekoittimella. Vinkki; jos teet sauvasekoittimella, voit lisätä vähän vettä, jotta tahnan teko olisi jouhevampaa. Levitä tahna leivinpaperin päälle tasaisesti uunipellille ja paahda 120-asteisessa uunissa rapeaksi (n. 20 minuuttia). Paahda tällä välin pannulla maapähkinät miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Tunnet tuoksusta, kun paahtoaste on sopiva. Sekoita pähkinät ja uunista tullut seos keskenään ja lisää suolaa muutama hyppysellinen. Anna jäähtyä tovi ennen tarjoilua. Tämä on oiva lisuke, jota ripotellaan muun ruoan päälle.


Bubur SumSum kookos-limekekseillä

Bubur SumSum  kookos-limekekseillä (L, G)

Bubur SumSum (riisivanukas)
(3 annosta)

2dl riisijauhoja
2dl kookoskermaa
2dl kookosmaitoa
1tl suolaa
1 vaniljatanko

inkiväärisiirappia

Sekoita jauhot ja kookoskerma sekä - maito hyvin keskenään, siten että jauhoista ei jää paakkuja. Voit tarvittaessä käyttää vispilää. Aloita kuumentamaan kattilassa seosta koko ajan sekoittaen. Kiehuta pienellä lämmöllä n. 20 minuuttia ja lisää sitten suola ja vaniljatangon sisältä ihana vanilja. Jäähdytä jääkaapissa n. 2 tuntia ennen tarjoilua. Täydennä vanukas siirapilla. Oikaisin itse ja ostin valmista inkiväärisiirappia. 

Kookos-limekeksit
(9kpl)

2,5 dl riisijauhoja
2dl kookosmaitoa
n. 1 dl kookoshiutaleita
½ dl sokeria
1 lime
ripaus suolaa

Raasta limen kuori ja purista mehu. Sekoita jauhot ja sokeri sekä suola ja lisää joukkoon kookosmaito ja sekoita. Lisää sitten limenmehu ja - kuori. Sekoita vielä huolellisesti n. 5min. Taputtele taikinasta jauhoiteluilla sormilla n. 1cm paksuiset keksi leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 180-asteisessa uunissa n. 25-30 minuuttia, kunnes keksit saavat hieman väriä. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Iltaamme säesti indonesialainen musiikki ja tuoksulyhdyt, ainut mikä uupui oli tropiikin lämpö! Kesää siis odotellaan, vaikka tropiikki Suomen kesästä kaukana onkin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee