Uudelle vuodelle - salsaa ja levitteitä

Niin tullaan pian saattamaan tämäkin vuosi loppuun. Kuluva vuosi on ollut omassa elämässäni varsin vivahteikas erilaisine käänteineen, ja se kyllä on tuntunut kropassakin! Vaikka nautinkin kokkailusta, on omat harrasteet siirtynyt hetkeksi syrjään muilta kiireiltä. Mitä näitä sanontoja tähän nyt lohkaisisi..aika aikansa kutakin! Ajattelin nyt kuitenkin ottaa pienen hetken rakkaalle harrasteelle, ja loihtia uuden vuoden illanistujaisiin herkkuohjeita teille! Nämä herkut on suunnattu niille, jotka eivät pysty koko iltaa keittiössä hikoilemaan. Herkut ovat itseasiassa parempia, kun ne valmistaa ennakkoon. Ainakin osan.

Salsadippi ja avokadodippi

Salsadippi (vahva!)

3 kypsää tomaattia
1/3 nippu korianteria
½ tuore chili
½ limen mehu
1/4 punasipuli
mustapippuria
merisuolaa

Pilko tomaatit niin pieniksi, että mehu irtoaa niistä jo hyvin. Silppua sipuli ja korianteri, pilko chili. Purista limestä mehu. Sekoita hyvin, mausta sopivaksi. Anna vetäytyä seuraavaan päivään.


Avokadodippi

1 avokado
1rkl limen mehua
½ rkl turkkilaista jugurttia
merisuolaa

Painele kuorittu avokado haarukalla tahnamaiseksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin. Huom! Avokado tummuu (vaikka sitrushedelmää joukossa), joten tämä on syytä valmistaa samana päivänä, ennen tarjoilua.

Papusalsa ja papulevite


Papusalsa (keskivahva)
(n. 5dl)

5dl ruskeita keitettyjä papuja
400g tomaattimurskaa
½ dl neitsytoliiviöljyä
1 keltasipuli
1 valkosipuli (yksikyntinen)
3 pientä kuivattua chiliä
2 rkl savupaprikajauhetta
1rkl tomaattisosetta
1 rkl väkiviinietikkaa
½ rkl sokeria
2 tl suolaa

Kuullota hienoksi pilkotut sipulit oliiviöljyssä kasarissa. Lisää rouhitut chilit sekä savupaprikajauhe joukkoon. Anna sipuleiden pehmetä pienellä lämmöllä välillä sekoittaen 15 minuttia. Lisää tomaattimurska, tomaattisose, väkiviinietikka, sokeri ja suola. Keitä pienellä lämmöllä n. 1 tunti. Lisää lopuksi pavut ja keitä vielä muutama minuutti. Kaada kiehuva seos lasipurkkiin ja sulje kansi tiiviisti. Jätä huoneenlämpöön päiväksi, jotta umpiosäilöntä onnistuu.


Papulevite

3dl ruskeita keitettyjä papuja
1dl neitsytoliiviöljyä

oliiviöljyä
2rkl yrttiseosta (kuivatut)
1 valkosipuli (yksikyntinen)
1 rkl kurkumaa
1 rkl inkiväärimehua/pala inkivääriä
1rkl väkiviinietikkaa
2 tl suolaa


Kuullota pienessä määrässä oliiviöljyä valkosipuli ja lisää yrttiseos sekä kurkuma. Anna olla miedolla lämmöllä välillä sekoittaen n. 15 minuuttia. Soseuta pavut, valkosipuli-yrttiseos ja lisää neitsytoliiviöljy. Mausta inkiväärimehulla, väkiviinietikalla ja suolalla. Kiehauta lopuksi seos ja kaada purkkiin. Sulje kansi heti tiiviisti ja anna seistä huoneenlämmössä päivän ajan, jotta umpiosäilöntä onnistuu. Tämä levite on ihana vaihtoehto patongin kanssa!


Tarjoile dipit ja salsa esimerkiksi maissilastujen kanssa. Entistä parempaa ja aidompaa uutta vuotta kaikille!






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee