Ihanalle illalle - maa-artisokkakeittoa sahramilla sekä yrttikuminaleipää

Muutama viikko sitten sain vieraita seitsemän vuoden takaa. Yhden kevään olin opiskelijavaihdossa Englannissa, missä tapasin upeita ihmisiä. Osa on jäänyt elämääni ja yhteydenpidosta huolimatta uudelleennäkemistä ei oltu "ennätetty" järjestämään. Tiedättehän sen tarinan, "kun aina on jotakin". Nyt kuitenkin päätimme, että se "aina on jotakin" saa väistyä, ja järjestimme aikataulumme uusiksi. Halusin kokata jotakin erityistä, jossa on makuja maastamme fuusioiden. Palasin myös omassa arkistossani herkkuohjeisiini hirvenlihan osalta. Jaan teille nyt sitten alkuruokien ohjeet. Pääruokana oli oluessa haudutettua hirveä erilaisin lisukkein, joiden ohjeet voit napata täältä.


Maa-artisokkakeitto sahramilla yrttikuminaleivän kera

Maa-artisokkakeitto sahramilla (G, L,Ve)
(3 annosta)

500g maa-artisokkia
1 salottisipuli
2rkl oliiviöljyä
2,5 dl kasvislientä
1,5dl mantelimaitoa


Kuori sekä pilko maa-artisokat ja laita ne kylmään veteen, jotta ne ei tummu. Kuori ja pilko salottisipuli hienoksi. Kuullota kasarissa oliiviöljyssä sipuli miedolla lämmöllä ja lisää kasvisliemi sekä artisokat. Anna kiehua kannen alla n. 30min, kunnes artisokat ovat riittävän pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää lopuksi mantelimaito ja kuumenna. Ripottele sahramia ennen tarjoilua keiton päälle.


Yrttikuminaleipä

Yrttikuminaleipä

1 litra karkeita vehnäjauhoja
4dl kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
½ litraa vettä
1 rkl suolaa
2rkl kuminaa (jauhettua)
2rkl yrttiseosta (käytin 10 yrtin seosta)


Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää reilusti kädenlämpöinen vesi. Vaivaa taikina huolellisesti. Kohota lämpöisessä paikassa ohuella leivinliinalla suojattuna 1 tunti. Paista leipää ½ tuntia 225-asteisessa uunissa ja laske lämpö sitten 180-asteeseen ja paista vielä ½ tuntia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Tämä alkuruoka vei kielen mennessään. Maa-artisokan ominainen maku yhdistettynä tuoreeseen kuoresta rapeaan, sisältä pehmeään leipään toimi aivan ihanasti. Tein vielä tuoreesta timjamista sekä valkosipulista voin leivälle, joiden maut toimivat täydellisesti keskenään. Jälkiruoaksi tarjoilin leipäjuustoa lakkahillolla, jotka kaupan hyllyltä hätäpäissäni kiinni sain!

Ruokanautintoja viikonloppuun kaikille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinneruokaa kalastellen - tönkkösuolatut muikut

Naminam - Kotikutoinen herkkumysli

Tee se itse- inkivääri-hunaja-sitruunatee